Äkta irländsk gryta

4-6 pers.

Förberedelsetid: 30 min.

Tillagningstid: 60 min.

Ingredienser

 • 1-1,5 kg lammbog
 • Ett knippe persilja, timjan och lagerblad
 • 3 stora lökar, finhackade
 • 3-4 morötter i lagom stora bitar
 • 1 purjolök i lagom stora bitar
 • 1 liten majrova i lagom stora bitar
 • små färskpotatisar eller stora potatisar hackade i lagom stora bitar
 • 75-100 g strimlad vitkål
 • 1 skvätt worcestershiresås
 • salt och finmalen peppar
 • hackad persilja

Skär bort allt fett från köttet och tärna det. Lägg köttet i en gryta och häll på kallt vatten tills köttet är täckt. Koka upp det och häll sedan av vattnet. Rensa köttet. Ta en stor gryta och lägg i alla ingredienser (förutom potatis och vitkål) och häll på rikligt med vatten. Låt det puttra i ca 1 timme. Titta till den och ta bort skum då och då. Tillsätt potatis och låt puttra i ytterligare 25 minuter. Tillsätt vitkålen de sista 5 minuterna. Ta bort knippet med persilja, timjan och lagerblad. Tillsätt hackad persilja och worcestershiresås.