Tomahawk med gröna bönor, friterad potatis och chermoula

Ingredienser

  • 1 tomahawk
  • 3-4 vitlöksklyftor och färsk timjan
  • Neutral olja och smör till stekning
  • 1 pkt färska gröna bönor/haricots verts
  • 1 krm paprikapulver
  • 
1 krm malen spiskummin
  • 0,5 krm gurkmeja
  • 1 tsk harissa
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk neutral olja
  • 1,5 dl finhackad koriander
  • 1,5 dl finhackad persilja
  • 1 finskuren schalottenlök
  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • 0,5-1 citron (juicen)
  • Salt
  • 600-800 g mjölig potatis
  • 2 dl majonnäs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 silverlök
  • 3 msk finskuren gräslök
  • Olja att fritera i
  • 1 tomahawk
  • 3-4 vitlöksklyftor och färsk timjan
  • Neutral olja och smör till stekning
  • 1 pkt färska gröna bönor/haricots verts
  • 1 krm paprikapulver
  • 
1 krm malen spiskummin
  • 0,5 krm gurkmeja
  • 1 tsk harissa
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk neutral olja
  • 1,5 dl finhackad koriander
  • 1,5 dl finhackad persilja
  • 1 finskuren schalottenlök
  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • 0,5-1 citron (juicen)
  • Salt
  • 600-800 g mjölig potatis
  • 2 dl majonnäs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 silverlök
  • 3 msk finskuren gräslök
  • Olja att fritera i

GÖR SÅHÄR: 


Torka av köttet. Skär ett rakt snitt under benet ca 0,5-1 cm djupt. Bind sen upp köttet med steksnöre så att köttet håller ihop och blir lite tightare. Låt ligga framme i rumstemperatur 2 timmar minimum men gärna längre.

Koka potatisen med skal i saltat vatten tills den är mjuk rätt igenom. Häll av och kyl ned. 
Hacka silverlök och gräslök och ställ åt sidan. 
Blanda majonnäs med riven vitlök och ev lite extra salt. Lägg på spritspåse (om du har annars kan man klicka ut med sked).

Blanda paprikapulver, spiskummin, gurkmeja & harissa med lite olivolja. Tillsätt persilja, koriander, schalottenlök, vitlök och citronjuice. Tillsätt mer olivolja och neutral rapsolja ca 50/50 så det täcker och blir såsigt. Smaka av med salt. Ställ åt sidan.

Salta köttet rikligt runt om på alla sidor. Värm en stekpanna så att den ryker. Häll i lite neutral olja och lägg i köttet. Pressa ner så köttet ligger dikt an mot värmen. Vänd när undersidan fått fin färg och gör likadant på andra sidan. Håll i benet, vänd köttet och stek så samtliga sidor har fin färg. Lägg ner köttet och lägg i smör. Ha i vitlök i smöret och lägg en tuss timjan uppepå köttet. Ös köttet tills det har en fin djup brun färg. Lägg upp vitlöken på köttet så den inte bränner och fortsätt ösa. Gör samma sak på andra sidan. Lägg köttet på en ugnsplåt med galler. Kör i ugnen på 150 grader varmluft till ca 50-52 i innertemp och låt vila minimum 15 min men gärna längre.

Sen är det dags att knyta ihop säcken och få maten på bordet och då får man göra flera saker samtidigt. Köttet ska värmas på lite igen, bönorna ska stekas och potatisen ska friteras och detta ska timas så det blir klart ungefär samtidigt. Är man flera kan det vara bra att hjälpas åt.

Bryt varje potatis i 4 bitar och fritera sen på 180 grader tills den är krispig och gyllenbrun. Lyft upp med en hålslev och lägg i en bunke, gärna på lite hushållspapper så extra olja sugs upp. Ta bort pappret. Ha i finskuren silverlök, gräslök och salt. Blanda runt. Lägg på tallrik. Toppa med vitlöksmajonnäsen.

Stek dom gröna bönorna i lite olja. Salta.

Puffa köttet i ugnen på 200 grader ca 3-4 minuter för att få lite ytvärme. Skär sen loss köttet från benet och tranchera rakt över i 1,5 cm tjocka skivor. Lägg de varma bönorna på en stor tallrik. Lägg på köttet. Toppsalta lite på snittytan. Toppa med chermoulan.

GÖR SÅHÄR: 


Torka av köttet. Skär ett rakt snitt under benet ca 0,5-1 cm djupt. Bind sen upp köttet med steksnöre så att köttet håller ihop och blir lite tightare. Låt ligga framme i rumstemperatur 2 timmar minimum men gärna längre.

Koka potatisen med skal i saltat vatten tills den är mjuk rätt igenom. Häll av och kyl ned. 
Hacka silverlök och gräslök och ställ åt sidan. 
Blanda majonnäs med riven vitlök och ev lite extra salt. Lägg på spritspåse (om du har annars kan man klicka ut med sked).

Blanda paprikapulver, spiskummin, gurkmeja & harissa med lite olivolja. Tillsätt persilja, koriander, schalottenlök, vitlök och citronjuice. Tillsätt mer olivolja och neutral rapsolja ca 50/50 så det täcker och blir såsigt. Smaka av med salt. Ställ åt sidan.

Salta köttet rikligt runt om på alla sidor. Värm en stekpanna så att den ryker. Häll i lite neutral olja och lägg i köttet. Pressa ner så köttet ligger dikt an mot värmen. Vänd när undersidan fått fin färg och gör likadant på andra sidan. Håll i benet, vänd köttet och stek så samtliga sidor har fin färg. Lägg ner köttet och lägg i smör. Ha i vitlök i smöret och lägg en tuss timjan uppepå köttet. Ös köttet tills det har en fin djup brun färg. Lägg upp vitlöken på köttet så den inte bränner och fortsätt ösa. Gör samma sak på andra sidan. Lägg köttet på en ugnsplåt med galler. Kör i ugnen på 150 grader varmluft till ca 50-52 i innertemp och låt vila minimum 15 min men gärna längre.

Sen är det dags att knyta ihop säcken och få maten på bordet och då får man göra flera saker samtidigt. Köttet ska värmas på lite igen, bönorna ska stekas och potatisen ska friteras och detta ska timas så det blir klart ungefär samtidigt. Är man flera kan det vara bra att hjälpas åt.

Bryt varje potatis i 4 bitar och fritera sen på 180 grader tills den är krispig och gyllenbrun. Lyft upp med en hålslev och lägg i en bunke, gärna på lite hushållspapper så extra olja sugs upp. Ta bort pappret. Ha i finskuren silverlök, gräslök och salt. Blanda runt. Lägg på tallrik. Toppa med vitlöksmajonnäsen.

Stek dom gröna bönorna i lite olja. Salta.

Puffa köttet i ugnen på 200 grader ca 3-4 minuter för att få lite ytvärme. Skär sen loss köttet från benet och tranchera rakt över i 1,5 cm tjocka skivor. Lägg de varma bönorna på en stor tallrik. Lägg på köttet. Toppsalta lite på snittytan. Toppa med chermoulan.