- 500 g irländsk lammfärs
- 2 stora auberginer
- 1 lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 burk (400 g) krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 200 g ricottaost
- 100 g fetaost
- 50 g blåmögelost (valfritt, för extra fyllig smak)
- 2,5 dl mjölk
- 50 g smör
- 50 g vetemjöl
- 1 tsk kanel
- 1 tsk torkad oregano
- ½ tsk malen muskotnöt
- 1 lagerblad
- Salt & svartpeppar
Irish Lamb Moussaka

Ingredienser
- 500 g irländsk lammfärs
- 2 stora auberginer
- 1 lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 burk (400 g) krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 200 g ricottaost
- 100 g fetaost
- 50 g blåmögelost (valfritt, för extra fyllig smak)
- 2,5 dl mjölk
- 50 g smör
- 50 g vetemjöl
- 1 tsk kanel
- 1 tsk torkad oregano
- ½ tsk malen muskotnöt
- 1 lagerblad
- Salt & svartpeppar
GÖR SÅHÄR
Rosta auberginerna:
Sätt ugnen på 200°C (180°C varmluft).
Skiva auberginerna i 1 cm tjocka skivor, pensla med olivolja, salta och peppra.
Rosta i ugnen i 20–25 minuter, vänd halvvägs.
Tillaga lammragu:
Hetta upp 2 msk olivolja i en stekpanna och fräs den hackade löken i 5 minuter.
Tillsätt pressad vitlök, kanel och oregano, fräs i 1 minut.
Lägg i lammfärsen och bryn den jämnt. Rör ner tomatpurén och låt fräsa i 2 minuter.
Tillsätt krossade tomater, rödvinsvinäger, lagerblad, salt och peppar. Låt småputtra i 20–25 minuter.
Gör ricottatoppingen:
Smält smöret i en kastrull, vispa ner vetemjölet och låt fräsa i 1 minut.
Tillsätt mjölken lite i taget under konstant omrörning tills såsen är slät.
Ta av från värmen och rör ner ricotta, smulad fetaost och muskotnöt.
Montera & grädda:
Sänk ugnstemperaturen till 180°C (160°C varmluft).
Lägg hälften av auberginerna i en ugnsform, toppa med hälften av ragu. Upprepa.
Bred ut ricottatoppingen och strö över riven blåmögelost (valfritt).
Grädda i 35–40 minuter tills ytan är gyllene och bubblig.
Låt vila i 10 minuter innan servering.
GÖR SÅHÄR
Rosta auberginerna:
Sätt ugnen på 200°C (180°C varmluft).
Skiva auberginerna i 1 cm tjocka skivor, pensla med olivolja, salta och peppra.
Rosta i ugnen i 20–25 minuter, vänd halvvägs.
Tillaga lammragu:
Hetta upp 2 msk olivolja i en stekpanna och fräs den hackade löken i 5 minuter.
Tillsätt pressad vitlök, kanel och oregano, fräs i 1 minut.
Lägg i lammfärsen och bryn den jämnt. Rör ner tomatpurén och låt fräsa i 2 minuter.
Tillsätt krossade tomater, rödvinsvinäger, lagerblad, salt och peppar. Låt småputtra i 20–25 minuter.
Gör ricottatoppingen:
Smält smöret i en kastrull, vispa ner vetemjölet och låt fräsa i 1 minut.
Tillsätt mjölken lite i taget under konstant omrörning tills såsen är slät.
Ta av från värmen och rör ner ricotta, smulad fetaost och muskotnöt.
Montera & grädda:
Sänk ugnstemperaturen till 180°C (160°C varmluft).
Lägg hälften av auberginerna i en ugnsform, toppa med hälften av ragu. Upprepa.
Bred ut ricottatoppingen och strö över riven blåmögelost (valfritt).
Grädda i 35–40 minuter tills ytan är gyllene och bubblig.
Låt vila i 10 minuter innan servering.