Irish Lamb Moussaka

Ingredienser

  • 500 g irländsk lammfärs
  • 2 stora auberginer
  • 1 lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 burk (400 g) krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 200 g ricottaost
  • 100 g fetaost
  • 50 g blåmögelost (valfritt, för extra fyllig smak)
  • 2,5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 50 g vetemjöl
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk torkad oregano
  • ½ tsk malen muskotnöt
  • 1 lagerblad
  • Salt & svartpeppar
  • 500 g irländsk lammfärs
  • 2 stora auberginer
  • 1 lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 burk (400 g) krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 200 g ricottaost
  • 100 g fetaost
  • 50 g blåmögelost (valfritt, för extra fyllig smak)
  • 2,5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 50 g vetemjöl
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk torkad oregano
  • ½ tsk malen muskotnöt
  • 1 lagerblad
  • Salt & svartpeppar

GÖR SÅHÄR

 

Rosta auberginerna:
Sätt ugnen på 200°C (180°C varmluft).
Skiva auberginerna i 1 cm tjocka skivor, pensla med olivolja, salta och peppra.
Rosta i ugnen i 20–25 minuter, vänd halvvägs.

Tillaga lammragu:
Hetta upp 2 msk olivolja i en stekpanna och fräs den hackade löken i 5 minuter.
Tillsätt pressad vitlök, kanel och oregano, fräs i 1 minut.
Lägg i lammfärsen och bryn den jämnt. Rör ner tomatpurén och låt fräsa i 2 minuter.
Tillsätt krossade tomater, rödvinsvinäger, lagerblad, salt och peppar. Låt småputtra i 20–25 minuter.

Gör ricottatoppingen:
Smält smöret i en kastrull, vispa ner vetemjölet och låt fräsa i 1 minut.
Tillsätt mjölken lite i taget under konstant omrörning tills såsen är slät.
Ta av från värmen och rör ner ricotta, smulad fetaost och muskotnöt.

Montera & grädda:
Sänk ugnstemperaturen till 180°C (160°C varmluft).
Lägg hälften av auberginerna i en ugnsform, toppa med hälften av ragu. Upprepa.
Bred ut ricottatoppingen och strö över riven blåmögelost (valfritt).
Grädda i 35–40 minuter tills ytan är gyllene och bubblig.
Låt vila i 10 minuter innan servering.

 

GÖR SÅHÄR

 

Rosta auberginerna:
Sätt ugnen på 200°C (180°C varmluft).
Skiva auberginerna i 1 cm tjocka skivor, pensla med olivolja, salta och peppra.
Rosta i ugnen i 20–25 minuter, vänd halvvägs.

Tillaga lammragu:
Hetta upp 2 msk olivolja i en stekpanna och fräs den hackade löken i 5 minuter.
Tillsätt pressad vitlök, kanel och oregano, fräs i 1 minut.
Lägg i lammfärsen och bryn den jämnt. Rör ner tomatpurén och låt fräsa i 2 minuter.
Tillsätt krossade tomater, rödvinsvinäger, lagerblad, salt och peppar. Låt småputtra i 20–25 minuter.

Gör ricottatoppingen:
Smält smöret i en kastrull, vispa ner vetemjölet och låt fräsa i 1 minut.
Tillsätt mjölken lite i taget under konstant omrörning tills såsen är slät.
Ta av från värmen och rör ner ricotta, smulad fetaost och muskotnöt.

Montera & grädda:
Sänk ugnstemperaturen till 180°C (160°C varmluft).
Lägg hälften av auberginerna i en ugnsform, toppa med hälften av ragu. Upprepa.
Bred ut ricottatoppingen och strö över riven blåmögelost (valfritt).
Grädda i 35–40 minuter tills ytan är gyllene och bubblig.
Låt vila i 10 minuter innan servering.