– smaken av traditionellt lantbruk & färskt gräs
Irländskt nötkött
Från traditionella nötköttsraser som Hereford och Angus till kontinentala raser som Simental, Charolais och Limousin – urvalet är viktigt i den irländska köttproduktionen. Konsumenterna blir mer och mer kvalitetsmedvetna, och återförsäljare och ledande kockar samarbetar med irländska köttbönder för att man ska erbjuda de bästa produkterna. Nötköttuppfödning sker på, med svenska mått mätt, små gårdar på ca 40 hektar och ligger normalt inom 50 km från slakteriet vilket leder till kortare transporter och mindre stress för djuren. Det är viktigt såväl för djurskyddet som för köttets kvalitet. Det är stutar eller kvigor mellan 18 och 30 månaders ålder som slaktas.
80 % av Irlands jordbruksmark är täckt av frodigt grönt gräs (jämfört med 40 % i Europa)
Mörning för bästa smak
Mörningen och den höga kvaliteten på irländskt nötkött gör att den naturliga saftigheten och smaken bibehålls hela vägen till matbordet.
Nedkylning är nyckeln för ett mört och välsmakande kött. Slaktkroppen kyls ned långsamt i olika kylrum med olika temperaturer för att sedan hänga två dygn i ett kylrum i temperaturer på 2°C, innan köttet styckas, vakuumpackas och möras i minst 10 dagar. Om slaktkroppen kyls ned efter slakt för fort så riskerar man kylsammandragning med segt kött som resultat.
Ett annat sätt att få ett smakrikt kött är att hängmöra köttet genom att låta köttet ligga i en kyl med temperatur runt 2°C och reglera luftfuktigheten. Köttet hängmöras från 21 dagar upp till 170 dagar som längst. På detta sätt får man ett mört kött med koncentrerad köttsmak.
På små lokala slakterier med egen köttbutik använder man gammaldags irländska metoder. Man låter hela slaktkroppen möra i 10-14 dagar i ett kylrum för att sedan sälja detaljerna över disk i den egna köttbutiken.