Färskt irländskt lamm

Irländskt lamm föds upp med samma metoder som använts i tusentals år. Många produkter finns tillgängliga året runt, från di- och vårlamm till bergsfår och de utmärker sig alla med sin fina smak.

Irländskt lamm

Uppfött på färskt grönt gräs året runt!

Irlands milda klimat är den varma Golfströmmens förtjänst och det ger gräset de bästa förutsättningarna för att växa även på vintern. Tack vare detta kan får och lamm beta utomhus året runt. Irländska lamm blir vanligtvis uppfödda på små eller mellanstora familjelantbruk där djurhållning och hållbarhet är viktigt och man använder traditionella lantbruksmetoder. Det finns idag runt 33 000 irländska familjelantbruk som föder upp lamm.

Irlands närhet till Sverige innebär att irländskt lammkött som erbjuds i svenska affärer alltid är färskt. Sträckan mellan Malmö och Dublin är ungefär lika lång som avståndet mellan Malmö och Luleå.

Meet the sheep farmers...

See all the videos

Fårskötsel i dag

Irländska får går på bete precis som förr i tiden. Fåren går ute under större delen av året, förutom under de kallaste månaderna då de får hö som ofta skördats från samma gård tidigare under året. I högländerna föder bönderna mest upp lamm. I lågländerna har däremot majoriteten av uppfödarna får och kött- eller mjölkkor som betar tillsammans. Lammsäsongen pågår främst från februari till april, då lammen föds upp utomhus och avvänjs vid tio veckor. När de är avvanda betar lammen och är redo för beredning från ca 12 veckor och framåt. Under påsken och maj är irländskt vårlamm en efterlängtad delikatess både på Irland och den internationella marknaden.

Det irländska lammets speciella smak

På Irland föds lamm i stor utsträckning upp i en naturlig miljö, vilket är bättre för djuren och ger ett bättre kött. Enligt irländsk tradition behöver ett riktigt gott kött bara enkla kryddor för att smaka fantastiskt, så i irländska hem och på restauranger serverar man lamm som racks, lägg, filé och kotlett endast med lite mynta och timjan.

Här kan du köpa irländskt nötkött och lamm: