Fåruppfödning är en urgammal tradition på Irland och förr i tiden värderades får lika mycket för sin ull och mjölk som för köttet. Fåren betar lika duktigt på såväl gröna ängar som på mager kuperad mark, och har hållit landskapet öppet i århundraden. Ett exempel på utveckling inom fåruppfödningen är att de gamla irländska lantraserna ersattes av större raser under 1700-talets jordbruksrevolution.
I dag är Suffolk och Texel huvudraserna på Irland
Belclare kan anses som en ny irländsk ras och har utvecklats specifikt för lokala förhållanden. Den är uppkallad efter en by i grevskapet Galway och känd för sin fertilitet. De traditionella Blackface-raserna är härdiga djur som dominerar i det magra västra höglandet, medan Whiteface-rasen Cheviot är vanligare på de östra kullarna.
Enskilda regioner har förädlat egna raser och korsningar anpassade till det lokala jordbruket. Galway-rasen är populär i det bördiga låglandet i väst. Precis som Connemara och Mayo Blackfaces har Kerry- och Wicklow-bergsfår avlats för att de trivs i kuperad terräng. I grevskapet Carlow kallas en korsning mellan Suffolk- och Cheviot-får för “Borris Ewe” (Borris-tacka), en särskilt fertil ras.
Enskilda regioner har förädlat egna raser och korsningar anpassade till det lokala jordbruket…
Andra irländska lamm raser
Irländskt bergsfår
Den irländska västkustens skönhet har inspirerat generationer av besökare, konstnärer och författare. Kullarna och bergen i Connemara och Mayo, Donegal och Kerry är landskap som inte kan brukas intensivt. Här finns en urgammal samverkan mellan samhällen och natur, en riktig förebild när det gäller hållbart jordbruk och miljövård. Bergsfåren håller landskapet öppet och skyddar därmed en unik flora och fauna. Fåren betar olika sorters gräs, halvgräs, ljung och bergsörter, och närheten till havet med salta stänk ger en utsökt egen smak till köttet. Bergsfårskött är betydligt mörkare, magrare och sötare i än låglandslamm.
Irländskt dilamm
Mycket tidiga vårlamm kallas dilamm. Lammen får endast modersmjölk och slaktas när de är ungefär åtta veckor. Irländskt dilamm, populärt vid påsk, är en ovanlig premiumprodukt som uppskattas för sin utomordentligt utsökta smak.
Ekologiskt lamm
Ekologiskt lamm blir mer och mer populärt på såväl den inhemska marknaden som internationellt. De två viktigaste organen som certifierar irländskt ekologiskt lamm är Organic Trust och Irish Organic Farmers & Growers Association (IOFGA). Många ekologiska uppfödare tillhör även programmet Bord Bia Lamb Quality Assurance.