Irländsk T-benstek med schalottenlök- och dragonsmör

4 pers.
35 min. timer

Ingredients

4 T-benstekar, ca 2,5 cm tjocka
4 msk. olivolja
Schalottenlök- och dragonsmör:

1 msk. solrosolja
175 g smör
3 schalottenlökar, fint hackade
2 msk. pepparkorn, grovmalda
1 msk. dijonsenap
2 msk. färsk dragon, hackad
2 msk. färsk gräslök, hackad
Salt och färsk peppar
Tillbehör

Serveras med exempelvis klyftpotatis och grönsallad.

4 T-benstekar, ca 2,5 cm tjocka
4 msk. olivolja
Schalottenlök- och dragonsmör:

1 msk. solrosolja
175 g smör
3 schalottenlökar, fint hackade
2 msk. pepparkorn, grovmalda
1 msk. dijonsenap
2 msk. färsk dragon, hackad
2 msk. färsk gräslök, hackad
Salt och färsk peppar
Tillbehör

Serveras med exempelvis klyftpotatis och grönsallad.

Smöret: värm oljan och lite smör i en liten panna. Tillsätt schalottenlök och stek på låg värme i 6–8 minuter, tills löken är mjuk men inte ännu fått färg. Låt svalna och tillsätt pepparkorn, senap, dragon och gräslök. Blanda samman blandningen med resten av smöret. Lägg smöret på bakplåtspapper och rulla det ca 4 cm tjockt. Ställ i kylskåp tills smöret är fast.

Ta ut T-benstekarna från kylskåpet ca 30 minuter före stekning och gnid dem i olivolja. Krydda med salt och peppar precis före stekning.

Grillen eller stekpannan ska vara mycket het. Stek stekarna 2 min. på vardera sida och sänk sedan värmen något och fortsätt stek i 3 min. för att få dem mediumröda. Stek längre om du vill ha ett mer genomstekt kött.

Låt stekarna ligga varmt i 5 min. före servering. Lägg stekarna på uppvärmda tallrikar och lägg skivor av schalottenlök- och dragonsmör på steken.

Smöret: värm oljan och lite smör i en liten panna. Tillsätt schalottenlök och stek på låg värme i 6–8 minuter, tills löken är mjuk men inte ännu fått färg. Låt svalna och tillsätt pepparkorn, senap, dragon och gräslök. Blanda samman blandningen med resten av smöret. Lägg smöret på bakplåtspapper och rulla det ca 4 cm tjockt. Ställ i kylskåp tills smöret är fast.

Ta ut T-benstekarna från kylskåpet ca 30 minuter före stekning och gnid dem i olivolja. Krydda med salt och peppar precis före stekning.

Grillen eller stekpannan ska vara mycket het. Stek stekarna 2 min. på vardera sida och sänk sedan värmen något och fortsätt stek i 3 min. för att få dem mediumröda. Stek längre om du vill ha ett mer genomstekt kött.

Låt stekarna ligga varmt i 5 min. före servering. Lägg stekarna på uppvärmda tallrikar och lägg skivor av schalottenlök- och dragonsmör på steken.