Biff Wellington med irländskt nötkjött

Irländskt lamm- och nötkött är mycket lätt att tillaga i stekpanna, gryta, ugn eller på grillen. Irländskt lamm- och nötkött är mört, saftigt och smakrikt. Smaken av traditionellt lantbruk & färskt gräs.

6 people
90 min.
Biff-Wellington-med-irländskt-nötkött

Ingredients

1 kg hel oxfilé
1 msk. olivolja
75 g smör
1 liten lök, fint hackad
2 schalottenlökar, fint hackade
350 g svamp, fint hackade
salt och finmalen peppar
muskotnöt
500 g tinad smördeg
1 vispat ägg

1 kg hel oxfilé
1 msk. olivolja
75 g smör
1 liten lök, fint hackad
2 schalottenlökar, fint hackade
350 g svamp, fint hackade
salt och finmalen peppar
muskotnöt
500 g tinad smördeg
1 vispat ägg

Värm olja och 50 g smör i en stekpanna. Tillsätt lök och schalottenlök och stek tills den är genomskinlig. Tillsätt svamp, kryddor och muskotnöt och stek på medelvärme tills all vätska i svampen kokat bort. Lägg svampen på ett fat och låt svalna.

Värm resten av smöret i pannan. Krydda köttet med salt och peppar och bryn det på vardera sidan i 5 min. Låt köttet svalna medan du plattar ut degen för att kunna rulla in hela oxfilén. Lägg svampen på hela smördegen förutom på två cm längs kanterna. Lägg köttet i mitten och pensla kanterna med det blandade ägget. Rulla in köttet i degen och pressa samman kanterna så att köttet är helt insvept. Om du vill kan du göra dekorationer av smördegen som blir över och lägga ovanpå. Pensla hela degen med ägg.

Lägg rätten i kylskåp i 20 min. före gräddning. Lägg rätten i en form och ställ sedan in den i 230°C. Sänk temperaturen till 200°C efter tio minuter och låt stå i ytterligare 25 min för mediumrött kött. För mindre rött låt det stå i ytterligare 5 min.

Serveringsförslag: Servera med ugnsbakad potatis och grönsaker som kan stå inne i ugnen samtidigt som oxfilén.

Värm olja och 50 g smör i en stekpanna. Tillsätt lök och schalottenlök och stek tills den är genomskinlig. Tillsätt svamp, kryddor och muskotnöt och stek på medelvärme tills all vätska i svampen kokat bort. Lägg svampen på ett fat och låt svalna.

Värm resten av smöret i pannan. Krydda köttet med salt och peppar och bryn det på vardera sidan i 5 min. Låt köttet svalna medan du plattar ut degen för att kunna rulla in hela oxfilén. Lägg svampen på hela smördegen förutom på två cm längs kanterna. Lägg köttet i mitten och pensla kanterna med det blandade ägget. Rulla in köttet i degen och pressa samman kanterna så att köttet är helt insvept. Om du vill kan du göra dekorationer av smördegen som blir över och lägga ovanpå. Pensla hela degen med ägg.

Lägg rätten i kylskåp i 20 min. före gräddning. Lägg rätten i en form och ställ sedan in den i 230°C. Sänk temperaturen till 200°C efter tio minuter och låt stå i ytterligare 25 min för mediumrött kött. För mindre rött låt det stå i ytterligare 5 min.

Serveringsförslag: Servera med ugnsbakad potatis och grönsaker som kan stå inne i ugnen samtidigt som oxfilén.