Grillade hamburgare med guacamole

Hemlagade hamburgare smakar inte bara gott, men kan även göras hälsosamma. Tänk på att inte låta dem stå på värmen för länge då detta kan torka ut köttet – du vill ha en fin och saftig hamburgare. Vi gillar lite grövre guacamole, så mosa inte avokadon för mycket och lämna i stället en del lite större bitar kvar.

6

Ingredienser

Hamburgare

  • 500g irländskt nötkött som du maler själv
  • 2 msk finriven lök
  • 1 msk dijonsenap
  • En näve färska korianderblad, plus extra till garnering
  • 1 msk olivolja
  • 6 hamburgerbröd
  • 3 msk majonnäs
  • 1 gemsallad uppdelad i blad
  • 3 mogna tomater, skivade
  • 1 liten rödlök, fint skivad
  • Salt och färskmalen svartpeppar

Guacamole

  • 1 mogen avokado
  • 1 liten vitlöksklyfta, pressad
  • 1 msk färsk limejuice
  • 1 tomat skalad, kärnad och hackad
  • Några droppar tabascosås
  • Havssalt och nymalen svartpeppar

Hamburgare

  • 500g irländskt nötkött som du maler själv
  • 2 msk finriven lök
  • 1 msk dijonsenap
  • En näve färska korianderblad, plus extra till garnering
  • 1 msk olivolja
  • 6 hamburgerbröd
  • 3 msk majonnäs
  • 1 gemsallad uppdelad i blad
  • 3 mogna tomater, skivade
  • 1 liten rödlök, fint skivad
  • Salt och färskmalen svartpeppar

Guacamole

  • 1 mogen avokado
  • 1 liten vitlöksklyfta, pressad
  • 1 msk färsk limejuice
  • 1 tomat skalad, kärnad och hackad
  • Några droppar tabascosås
  • Havssalt och nymalen svartpeppar

Steg 1
Lägg biff, lök, senap och koriander i en matberedare med en halv tesked salt och svartpeppar efter smak. Mixa tills det blandas, var noga med att inte överbearbeta. Forma blandningen till sex hamburgare. Lägg på en tallrik och täck med plastfolie och ställ i kylen (detta hjälper dem att stelna)

Steg 2
Värm en stekpanna eller ett stekbord i ca 4 minuter på hög värme och sänk sedan värmen till medel. Pensla olivoljan på den uppvärmda pannan och lägg på hamburgarna. Använd en spatel för att trycka ner dem lätt och se till att varje hamburgare är i full kontakt med grillen. Tillaga dem efter eget tycke i cirka 3–4 minuter på varje sida – du kan behöva tillaga dem i två omgångar.

Steg 3
För att göra guacamole, skär avokadon på mitten, gröp ur köttet och mosa med en gaffel. Blanda i vitlök, limejuice, tomat, tabasco och krydda lätt.

Steg 4
När burgarna är färdiga, lägg över dem på en annan tallrik och torka av pannan med hushållspapper. Halvera dina bröd och rosta dem lätt. Placera de nedre halvorna på uppvärmda tallrikar, lägg på en klick majonnäs och toppa sedan med sallad, tomatskivor och rödlök. Täck var och en med hamburgare och tillsätt en rejäl klick guacamole. Strö över resterande koriander och lägg på det övre brödet för servering.

 

Read this recipe in English

Steg 1
Lägg biff, lök, senap och koriander i en matberedare med en halv tesked salt och svartpeppar efter smak. Mixa tills det blandas, var noga med att inte överbearbeta. Forma blandningen till sex hamburgare. Lägg på en tallrik och täck med plastfolie och ställ i kylen (detta hjälper dem att stelna)

Steg 2
Värm en stekpanna eller ett stekbord i ca 4 minuter på hög värme och sänk sedan värmen till medel. Pensla olivoljan på den uppvärmda pannan och lägg på hamburgarna. Använd en spatel för att trycka ner dem lätt och se till att varje hamburgare är i full kontakt med grillen. Tillaga dem efter eget tycke i cirka 3–4 minuter på varje sida – du kan behöva tillaga dem i två omgångar.

Steg 3
För att göra guacamole, skär avokadon på mitten, gröp ur köttet och mosa med en gaffel. Blanda i vitlök, limejuice, tomat, tabasco och krydda lätt.

Steg 4
När burgarna är färdiga, lägg över dem på en annan tallrik och torka av pannan med hushållspapper. Halvera dina bröd och rosta dem lätt. Placera de nedre halvorna på uppvärmda tallrikar, lägg på en klick majonnäs och toppa sedan med sallad, tomatskivor och rödlök. Täck var och en med hamburgare och tillsätt en rejäl klick guacamole. Strö över resterande koriander och lägg på det övre brödet för servering.

 

Read this recipe in English