Lammculotte med tomat- och gurksallad - irländskt lammkött

Irländskt lamm- och nötkött är mycket lätt att tillaga i stekpanna, gryta, ugn eller på grillen. Irländskt lamm- och nötkött är mört, saftigt och smakrikt. Smaken av traditionellt lantbruk & färskt gräs.

4 people
30-45 min.
Lammculotte-med-tomat- och-gurksallad-irländskt lammkött-Butterflied-Leg-of-Lamb

Ingredients

1 culotte från lamm
skal och saft från ½ citron
1 knippe färsk rosmarin
1 msk olivolja
2 stora vitlöksklyftor, skurna i tunna skivor
3 mogna tomater, skurna i klyftor
1 gurka, skalad och tärnad
½ rödlök, skuren i tunna skivor
en nypa färsk mynta
salt och finmalen peppar

1 culotte från lamm
skal och saft från ½ citron
1 knippe färsk rosmarin
1 msk olivolja
2 stora vitlöksklyftor, skurna i tunna skivor
3 mogna tomater, skurna i klyftor
1 gurka, skalad och tärnad
½ rödlök, skuren i tunna skivor
en nypa färsk mynta
salt och finmalen peppar

Lägg steken i en ugnsfast form och häll hälften av olivoljan, citronsaft, rivet citronskal, rosmarin och vitlök över steken. Vänd steken tills den är helt täckt. Täck över formen med plast och låt marinera över natten, eller i minst två timmar, i ett kylskåp.

Värm ugnen till 220 grader, och lägg steken med den feta sidan uppåt. Krydda med salt och peppar. Om steken är kylskåpskall ska den ligga tills den uppnår rumstemperatur. Ugnsstek den i 20 min., vänd den och ugnsstek i ytterligare 15 min. tills den är mediumröd. Låt den ligga övertäckt i 10 minuter.

Skär steken i skivor och servera med sallad och färskpotatis.

Sallad: Lägg tomater, gurka och rödlök i en skål. Riv loss och lägg i myntan och krydda med salt och peppar. Häll sedan på resten av citronsaften och olivoljan.

Lägg steken i en ugnsfast form och häll hälften av olivoljan, citronsaft, rivet citronskal, rosmarin och vitlök över steken. Vänd steken tills den är helt täckt. Täck över formen med plast och låt marinera över natten, eller i minst två timmar, i ett kylskåp.

Värm ugnen till 220 grader, och lägg steken med den feta sidan uppåt. Krydda med salt och peppar. Om steken är kylskåpskall ska den ligga tills den uppnår rumstemperatur. Ugnsstek den i 20 min., vänd den och ugnsstek i ytterligare 15 min. tills den är mediumröd. Låt den ligga övertäckt i 10 minuter.

Skär steken i skivor och servera med sallad och färskpotatis.

Sallad: Lägg tomater, gurka och rödlök i en skål. Riv loss och lägg i myntan och krydda med salt och peppar. Häll sedan på resten av citronsaften och olivoljan.