- 800 g irländskt högrev
- 4 bananschalottenlökar
- 2 normalstora morötter
- 3 stjälkar selleri
- 1/3 purjolök (ljusa delen)
- 5 champinjoner
- 5 vitlöksklyftor
- 1 tsk hackad färsk timjan
- 1 tsk hackad färsk rosmarin
- 3 torkade lagerblad
- 40 g talg
- 3 msk tomatpuré
- 2 dl rött vin
- 4 dl oxbuljong
- 1 dl frysta gröna ärtor
- Ca. 15 stänk worcestershire
- 1,5 msk kalvfondskoncentrat
- 1 msk ljus soja
- 0,5 msk mörk soja
- 1 tsk kycklingpulver
- Salt
- Svartpeppar
- sherryvinäger
- 3 bakpotatisar
- 0,75 dl mjölk
- 0,75 dl grädde
- 50 g smör
- 1 dl riven irländsk cheddarost
- 0,5 dl riven parmesan
- 1 äggula
Cottage Pie

Ingredienser
- 800 g irländskt högrev
- 4 bananschalottenlökar
- 2 normalstora morötter
- 3 stjälkar selleri
- 1/3 purjolök (ljusa delen)
- 5 champinjoner
- 5 vitlöksklyftor
- 1 tsk hackad färsk timjan
- 1 tsk hackad färsk rosmarin
- 3 torkade lagerblad
- 40 g talg
- 3 msk tomatpuré
- 2 dl rött vin
- 4 dl oxbuljong
- 1 dl frysta gröna ärtor
- Ca. 15 stänk worcestershire
- 1,5 msk kalvfondskoncentrat
- 1 msk ljus soja
- 0,5 msk mörk soja
- 1 tsk kycklingpulver
- Salt
- Svartpeppar
- sherryvinäger
- 3 bakpotatisar
- 0,75 dl mjölk
- 0,75 dl grädde
- 50 g smör
- 1 dl riven irländsk cheddarost
- 0,5 dl riven parmesan
- 1 äggula
GÖR SÅHÄR
Börja med att mala högrev på grövsta storleken och stek i olja i en varm panna olja så det får fin färg. Salta och peppra, häll i en form och ställ åt sidan.
Koka ur pannan med lite vatten och häll vätskan på köttet för att få med all smak från stekningen.
Finhacka alla grönsaker och stek i talg så dom blir mjuka, lägg i örterna och stek ur en stund. Tillsätt sen köttet och låt även det steka ihop innan tomatpurén går i. Stek ur en stund och ha sedan i vin och därefter oxbuljong. Låt puttra långsamt utan lock i ungefär 1-1,5 timme.
Skala, dela och koka potatisen i saltat vatten.
Smaka upp ragun med soja (ljus och mörk), worcestershire, vinäger, kycklingpulver, kalvfondskoncentrat, salt och peppar. Vänd ner ärtorna och lägg ragun i en ugnsfast form.
Sila av potatisen, lägg på papper och lock för att ånga av ca 5 min.
Värm upp mjölk och grädde, tillsätt vätskan samt smör i potatisen och vispa till ett fluffigt mos. Smaka upp med ostarna, salt, peppar och vänd ner äggulan. Sprid ut moset på ragun och dra med en gaffel för att göra det skårade mönstret.
Baka av i ugnen på 220 grader varmluft till den fått fin färg. Kan behöva vändas efter halva tiden beroende på ugnen.
GÖR SÅHÄR
Börja med att mala högrev på grövsta storleken och stek i olja i en varm panna olja så det får fin färg. Salta och peppra, häll i en form och ställ åt sidan.
Koka ur pannan med lite vatten och häll vätskan på köttet för att få med all smak från stekningen.
Finhacka alla grönsaker och stek i talg så dom blir mjuka, lägg i örterna och stek ur en stund. Tillsätt sen köttet och låt även det steka ihop innan tomatpurén går i. Stek ur en stund och ha sedan i vin och därefter oxbuljong. Låt puttra långsamt utan lock i ungefär 1-1,5 timme.
Skala, dela och koka potatisen i saltat vatten.
Smaka upp ragun med soja (ljus och mörk), worcestershire, vinäger, kycklingpulver, kalvfondskoncentrat, salt och peppar. Vänd ner ärtorna och lägg ragun i en ugnsfast form.
Sila av potatisen, lägg på papper och lock för att ånga av ca 5 min.
Värm upp mjölk och grädde, tillsätt vätskan samt smör i potatisen och vispa till ett fluffigt mos. Smaka upp med ostarna, salt, peppar och vänd ner äggulan. Sprid ut moset på ragun och dra med en gaffel för att göra det skårade mönstret.
Baka av i ugnen på 220 grader varmluft till den fått fin färg. Kan behöva vändas efter halva tiden beroende på ugnen.