Flankstek med jalapenomajo och stekt broccoli

4 portioner

Ingredienser

  • 800-1000 g flankstek
  • Neutral olja och smör till stekning
  • 1 silverlök
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 1,5 dl majonnäs
  • 
1 jalapeno
  • 5-6 skivor inlagd jalapeno
  • 0,5 lime (juicen)
  • 2 broccoli
  • 1 kruka gräslök
  • 1 kruka koriander
  • 800-1000 g flankstek
  • Neutral olja och smör till stekning
  • 1 silverlök
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 1,5 dl majonnäs
  • 
1 jalapeno
  • 5-6 skivor inlagd jalapeno
  • 0,5 lime (juicen)
  • 2 broccoli
  • 1 kruka gräslök
  • 1 kruka koriander

GÖR SÅHÄR:

Torka av och putsa köttet. Fett kan sitta kvar men vita tjocka hinnor putsas bort. Låt ligga framme i rumstemperatur 1 timme innan tillagning.

Finhacka silverlök och lägg i en liten kastrull. Tillsätt vinäger och salt. Gör ett snabbt uppkok och häll av i en bunke. Låt svalna.

Blanda majonnäs med finhackad jalapeno x 2, limejuice och salt. 
Skala stammen på broccolin med en kniv eller skalare. Skär sen broccolin i ganska chunky bitar.

Salta köttet

Värm en stekpanna så att den ryker lite. Tillsätt neutral olja. Lägg ner köttet och stek tills den fått fin färg på undersidan. Vänd köttet och lägg i smör. Ös med smöret och stek tills den fått fin färg på båda sidor. Vänd och ös på andra sidan också om det behövs. Lyft köttet och tippa på pannan satt man får in smör under köttet också. 
Köttet bör komma upp till 58 grader innertemperatur när det har vilat vilket betyder att man kan ta det från stekpannan på ca 50-52 grader. Lägg köttet på ett galler för att vila 10 min.

Stek broccolin på hög värme i olja så den får mycket färg. Häll ca 2 msk vatten i stekpannan och sätt på ett lock. Låt broccolin ångas tills den är al dente. Ta då av locket, tillsätt lite mer olja och salta.

Skär köttet mot fibrerna i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg ut på ett fat. Lägg på broccoli och toppa med silverlöken, majonnäsen, hela blad av koriander och lite gräslök.

GÖR SÅHÄR:

Torka av och putsa köttet. Fett kan sitta kvar men vita tjocka hinnor putsas bort. Låt ligga framme i rumstemperatur 1 timme innan tillagning.

Finhacka silverlök och lägg i en liten kastrull. Tillsätt vinäger och salt. Gör ett snabbt uppkok och häll av i en bunke. Låt svalna.

Blanda majonnäs med finhackad jalapeno x 2, limejuice och salt. 
Skala stammen på broccolin med en kniv eller skalare. Skär sen broccolin i ganska chunky bitar.

Salta köttet

Värm en stekpanna så att den ryker lite. Tillsätt neutral olja. Lägg ner köttet och stek tills den fått fin färg på undersidan. Vänd köttet och lägg i smör. Ös med smöret och stek tills den fått fin färg på båda sidor. Vänd och ös på andra sidan också om det behövs. Lyft köttet och tippa på pannan satt man får in smör under köttet också. 
Köttet bör komma upp till 58 grader innertemperatur när det har vilat vilket betyder att man kan ta det från stekpannan på ca 50-52 grader. Lägg köttet på ett galler för att vila 10 min.

Stek broccolin på hög värme i olja så den får mycket färg. Häll ca 2 msk vatten i stekpannan och sätt på ett lock. Låt broccolin ångas tills den är al dente. Ta då av locket, tillsätt lite mer olja och salta.

Skär köttet mot fibrerna i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg ut på ett fat. Lägg på broccoli och toppa med silverlöken, majonnäsen, hela blad av koriander och lite gräslök.