Ölbrässerad högrevsmacka med karamelliserad lök, saltgurka och senapsmayo

4–6 mackor

Ingredienser

Köttet

  • 800-1200 g högrev från certifierad Irish beef Sverige
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0,5 dl passerade tomater
  • 1 alkoholfri Guiness
  • 1,5 dl kalvfond (ej koncentrat)
  • 1 msk dijon

 

Senapsmayo

  • 1,5 dl mayo
  • 1 msk dijon
  • 2 msk yellow mustard
  • 1 droppe champagne eller vitvinsvinäger
  • lite salt

 

Karamelliserad lök

  • 5-6 gula lökar
  • Lite salt
  • Lite socker
  • 1 liten klick smör (ca 0,5 msk)

 

Bröd och toppings:

  • 4-6 skivor ljust bröd
  • 3 saltgurkor
  • 1 silverlök
  • 2 dl riven cheddar. Jag använde både röd och vit irländsk cheddar på bit.
  • 2 msk finskuren persilja

Köttet

  • 800-1200 g högrev från certifierad Irish beef Sverige
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0,5 dl passerade tomater
  • 1 alkoholfri Guiness
  • 1,5 dl kalvfond (ej koncentrat)
  • 1 msk dijon

 

Senapsmayo

  • 1,5 dl mayo
  • 1 msk dijon
  • 2 msk yellow mustard
  • 1 droppe champagne eller vitvinsvinäger
  • lite salt

 

Karamelliserad lök

  • 5-6 gula lökar
  • Lite salt
  • Lite socker
  • 1 liten klick smör (ca 0,5 msk)

 

Bröd och toppings:

  • 4-6 skivor ljust bröd
  • 3 saltgurkor
  • 1 silverlök
  • 2 dl riven cheddar. Jag använde både röd och vit irländsk cheddar på bit.
  • 2 msk finskuren persilja

GÖR SÅ HÄR:

Torka av köttet med papper. Dela på mitten till två skivor. Salta och peppra rikligt. Värm en stor gryta och bryn köttet i neutral olja. Köttet ska få fin färg på båda sidor.

Ta upp köttet och häll ner löken. Bryn löken så den blir mjuk och tillsätt sen krossad vitlök, lagerblad och timjan. Häll i passerade tomater och 1 msk dijonsenap.

Blanda runt och tillsätt sen öl och kalvfond. Koka upp. Lägg i köttet. Sätt på lock och kör i ugnen på 130 grader i 2,5–3 timmar eller tills köttet är mört.

Skiva löken emot fibrerna i jämnstora skivor. Värm en stekpanna. Tillsätt neutral olja och sen lök. Låt löken steka länge och långsamt. Rör om ungefär varannan minut i början. Salta och sockra lite när löken börjar få fin färg. Sänk värmen tills löken är helt mjuk och jämnt brun. Tillsätt en liten klick smör, blanda runt. Smaka av och lägg upp i en skål och ställ åt sidan.

Blanda mayo, dijon, yellow mustard, salt och vinäger. Smaka av.

Skär saltgurkan. Skiva silverlök tunt på mandolin och lägg i isvatten. Riv osten. Finhacka persiljan.

GÖR SÅ HÄR:

Torka av köttet med papper. Dela på mitten till två skivor. Salta och peppra rikligt. Värm en stor gryta och bryn köttet i neutral olja. Köttet ska få fin färg på båda sidor.

Ta upp köttet och häll ner löken. Bryn löken så den blir mjuk och tillsätt sen krossad vitlök, lagerblad och timjan. Häll i passerade tomater och 1 msk dijonsenap.

Blanda runt och tillsätt sen öl och kalvfond. Koka upp. Lägg i köttet. Sätt på lock och kör i ugnen på 130 grader i 2,5–3 timmar eller tills köttet är mört.

Skiva löken emot fibrerna i jämnstora skivor. Värm en stekpanna. Tillsätt neutral olja och sen lök. Låt löken steka länge och långsamt. Rör om ungefär varannan minut i början. Salta och sockra lite när löken börjar få fin färg. Sänk värmen tills löken är helt mjuk och jämnt brun. Tillsätt en liten klick smör, blanda runt. Smaka av och lägg upp i en skål och ställ åt sidan.

Blanda mayo, dijon, yellow mustard, salt och vinäger. Smaka av.

Skär saltgurkan. Skiva silverlök tunt på mandolin och lägg i isvatten. Riv osten. Finhacka persiljan.