Racks med paprika och couscous

Ingredienser

  • 1000 g lammentrecote racks
  • 3-4 vitlöksklyftor och färsk timjan till stekning
  • Neutral olja och smör till stekning
  • 1 citron
  • 1 nypa socker
  • 1 nypa salt
  • 2 dl hängd gräddfil
  • 1 tsk olivolja
  • 2 dl pärlcouscous
  • 2 orangea paprikor
  • 2 röda
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 stor näve spenat
  • 3 msk oliver i olja utan kärna
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka basilika
  • 1000 g lammentrecote racks
  • 3-4 vitlöksklyftor och färsk timjan till stekning
  • Neutral olja och smör till stekning
  • 1 citron
  • 1 nypa socker
  • 1 nypa salt
  • 2 dl hängd gräddfil
  • 1 tsk olivolja
  • 2 dl pärlcouscous
  • 2 orangea paprikor
  • 2 röda
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 stor näve spenat
  • 3 msk oliver i olja utan kärna
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka basilika

GÖR SÅHÄR

Torka av och putsa köttet. Låt det sen ligga framme i rumstemperatur en timme. Gärna längre.

Filea en citron och lägg citronfiléerna i en skål. Strö på en nypa socker och salt och låt stå 10-15 min. Skär ner citronfiléerna i mindre bitar och blanda med hängd gräddfil, en nypa salt och lite olivolja.

Koka pärlcouscous enligt instruktionerna på paketet. Häll av och ställ åt sidan.

Strimla paprika och gul lök. Hacka vitlöken. Skär ner oliverna i mindre bitar. Lägg i separata skålar. 

Salta och peppra köttet runt om hela biten. Värm en stekpanna så att den ryker lite. Lägg ner köttet med den platta sidan nedåt. Håll lite tyngd på så det ligger dikt av mot värmen i stekpannan. Vänd när det fått fin färg på undersidan och lägg köttet med benen upp mot kanten. Tillsätt generöst med smör och krossade vitlöksklyftor. Lägg en tuss med färsk timjan på köttet och börja sen ösa köttet när vitlöken har gett lite smak åt smöret. 
Lägg upp klyftorna på köttet och fortsätt ösa. Detta för att dom inte ska bränna. 
Ös tills lammet har fin färg runt om.

Lägg köttet på en ugnsplåt. Lägg på lite ny timjan. Häll över smöret från stekpannan. Baka i ugnen och på 150 grader till 52 grader i innertemp. Efter det ska köttet vila upp till 56-58 grader. Gärna på ett galler. Köttet ska vila minst 15 minuter men gärna längre.

Stek under tiden paprika, lök och vitlök på medelvärme i generöst med olivolja tills den är mjuk och söt. Salta.

Tillsätt couscous, oliver, spenat, hela blad av persilja och basilika och blanda runt. Smaka av.

Värm på köttet igen i ugnen på 200 grader varmluft i 2-3 min. 
Smeta ut citrongräddfilen på en tallrik. Lägg på ”couscoussalladen”. Tranchera köttet och toppsalta lite på snittytan. Lägg det på tallriken. Toppa med lite olivolja och hela blad av persilja och basilika.

GÖR SÅHÄR

Torka av och putsa köttet. Låt det sen ligga framme i rumstemperatur en timme. Gärna längre.

Filea en citron och lägg citronfiléerna i en skål. Strö på en nypa socker och salt och låt stå 10-15 min. Skär ner citronfiléerna i mindre bitar och blanda med hängd gräddfil, en nypa salt och lite olivolja.

Koka pärlcouscous enligt instruktionerna på paketet. Häll av och ställ åt sidan.

Strimla paprika och gul lök. Hacka vitlöken. Skär ner oliverna i mindre bitar. Lägg i separata skålar. 

Salta och peppra köttet runt om hela biten. Värm en stekpanna så att den ryker lite. Lägg ner köttet med den platta sidan nedåt. Håll lite tyngd på så det ligger dikt av mot värmen i stekpannan. Vänd när det fått fin färg på undersidan och lägg köttet med benen upp mot kanten. Tillsätt generöst med smör och krossade vitlöksklyftor. Lägg en tuss med färsk timjan på köttet och börja sen ösa köttet när vitlöken har gett lite smak åt smöret. 
Lägg upp klyftorna på köttet och fortsätt ösa. Detta för att dom inte ska bränna. 
Ös tills lammet har fin färg runt om.

Lägg köttet på en ugnsplåt. Lägg på lite ny timjan. Häll över smöret från stekpannan. Baka i ugnen och på 150 grader till 52 grader i innertemp. Efter det ska köttet vila upp till 56-58 grader. Gärna på ett galler. Köttet ska vila minst 15 minuter men gärna längre.

Stek under tiden paprika, lök och vitlök på medelvärme i generöst med olivolja tills den är mjuk och söt. Salta.

Tillsätt couscous, oliver, spenat, hela blad av persilja och basilika och blanda runt. Smaka av.

Värm på köttet igen i ugnen på 200 grader varmluft i 2-3 min. 
Smeta ut citrongräddfilen på en tallrik. Lägg på ”couscoussalladen”. Tranchera köttet och toppsalta lite på snittytan. Lägg det på tallriken. Toppa med lite olivolja och hela blad av persilja och basilika.